Näin pukeudut talvella näkyvästi ja lisäät turvallisuutta

Talvi on pitkä ja pimeä vuodenaika. Kerrospukeutumisen ansiosta talvellakin voi liikkua ulkona, vaikka pakkanen laskisi neljäänkymmeneen miinusasteeseen. Ulkona liikkujan on huolehdittava paitsi lämpimänä pysymisestä, myös siitä, että hän näkyy pimeässä. Sanotaan, että heijastin on halpa henkivakuutus, ja se on aivan totta. Heijastin voi pelastaa ihmishenkiä!

Miksi heijastin?

Tiesitkö, että useimmat jalankulkijoiden yliajo-onnettomuudet tapahtuvat pimeän aikaan, mutta valaistuilla katuosuuksilla? Katuvalaistus ei siis ole mikään tae siitä, että sinä tai lapsesi näytte pimeässä. Tummiin ulkoiluvaatteisiin pukeutunut jalankulkija, jolla ei ole heijastinta, näkyy vasta noin 25 metrin etäisyydeltä. Ehtiikö kuljettaja jarruttaa tai väistää ajoissa? Heijastimen ansiosta lähivaloilla ajava kuljettaja havaitsee jalankulkijan jo noin 125 metrin päästä, mikä antaa 100 metriä lisää pelivaraa.

Heijastimissa on valinnan varaa 

Kovat mainosheijastimet, mitkä hakkasivat ikävästi jalkaan ja irtosivat tartuttuaan oksiin, ovat menneen talven lumia. Roikkuvat heijastimet ovat nykyään usein pehmeäpintaisia, joten niillä ei tule vahingossa satuttaneeksi kaveria pukiessaan takkia koulun käytävällä.

Roikkuvien heijastimien lisäksi on pehmoheijastimia, heijastinvaljaita, heijastavia vaatteita ja jopa heijastavia sateenvarjoja. Heijastavat tuotteet ovat usein tyylikkäitä ja hyvällä maulla suunniteltuja.  Hinnan kiroissakaan ne eivät ole, joten useimmilla perheillä on varaa niitä hankkia. Heijastavat tuotteet sopivat myös leirikoulukassan tai jonkin muun hankkeen rahoittamiseen. Pitäisikö teidänkin luokan tai seuran aloittaa varainkeruu myymällä heijastimia ja muita turvatuotteita

Heijastin tai heijastava tuote on oiva lahja kenelle tahansa. Antamalla heijastimen lahjaksi osoitat välittäväsi tästä henkilöstä ja hänen turvallisuudestaan. Muista pitää huolta myös itsestäsi, ja käyttää heijastinta aina työmatkoilla, juoksulenkeillä ja koiraa kaunarien jälkeen pissattaessasi.

Heijastinreppu

Heijastinreppu on todella hyvä idea, sillä vaikka lapsi unohtaisi pipon tai kotiavaimen kouluun lähtiessään, hän tuskin unohtaa reppuaan. Näin voit olla varma, että lapsella on heijastin aina kouluun aamuhämärissä mennessään, sekä koulusta iltapimeässä saapuessaan.

Heijastinreput ovat kaikin puolin tyylikkäitä, tilavia ja kestäviä. Heijastava kangas tekee niistä lisäksi turvallisia. Osta itsellesikin heijastava reppu, ja pakkaa läppäri sekä lounaseväät siihen!

Heijastinliivi tai heijastinvaljaat

Heijastinliivi

Jo pidemmän aikaa markkinoilla on ollut käsivarteen laitettava heijastinnauhoja, mitkä on joko kiinnitetty tarralla tai ”lätkäisty” paikoilleen, jolloin ne ovat kiertyneet käsivarren ympärille. Se, miten paljon tällaisia heijastimia on löytynyt maasta, kertoo siitä, etteivät ne pysy kovin hyvin paikoillaan. Heijastinliivi on parempi vaihtoehto, sillä se ei putoa päältä. Turvallisuutta parantaa se, että heijastimia on koko kehon ympärillä – näin jalankulkija näkyy joka suuntaan. Varsinkin lapsella kannattaa käyttää useita heijastimia. Roikkuvan heijastimen ja vaatteiden heijastavien yksityiskohtien lisäksi kannattaa pimeällä pukea ylle myös heijastinliivi. Jos heijastinliivi tuntuu kömpelöltä, ovat napakasti istuvat heijastinvaljaat hyvä vaihtoehto niin lapselle kuin aikuiselle. Hieman koiranvaljaita muistuttavat heijastinvaljaat saa helposti pujotettua minkä tahansa takin päälle. 

Heijastavat yksityiskohdat vaatteissa

Kun ostat uusia ulkoiluvaatteita, tarkasta, että niissä on heijastavia yksityiskohtia. Esimerkiksi urheilupaidoissa ja -trikoissa saattaa olla todella kauniita kuviointeja, mitkä heijastavat pimeällä. Pipoon on saatettu kutoa mukaan heijastavaa lankaa, ja takin saumoissa saattaa olla heijastinnauhaa. Vaatteessa oleva CE-merkintä kertoo, että heijastimet näkyvät tutkitusti ajovaloissa. 

Heijastavat vaatteet 

Voit myös ostaa kokonaan heijastavasta kankaasta tehtyjä vaatteita ja sateenvarjoja. Miltä kuulostaisi heijastava hattu, heijastava takki tai heijastavat hanskat, joilla voi käyttää älypuhelinta? Enää ei tarvitse miettiä, muistuiko ottaa mukaan heijastin, tai onkohan se mahtanut pudota! Valoisassa tuote näyttää aivan tavalliselta, harmaalta hatulta tai takilta, mutta pimeän tullen se paljastaa taikavoimansa. Tällainen takki ei aiheuta lapselle häpeää kuten nolo mainosheijastin saattaisi tehdä, vaan tätä taikaviittaa voi kantaa ylpeydellä. Aikuisellekin tällainen vaihtoehto on tyylikäs ja toimiva. 

Heijastimetkin kuluvat 

Heijastimetkin kuluvat, joten ne kannattaa ehdottomasti uusia säännöllisesti. Pese vaatteet aina nurinpäin, niin ommellut tai painetut heijastinyksityiskohdat eivät kulu tarpeettomasti. Muista tarkastaa heijastimet joka syksy ennen niiden ottamista käyttöön, eli vie heijastava tuote pimeään huoneeseen ja ota siitä kuva käyttäen salamavaloa. Näin näet helposti, heijastaako heijastin tai heijastava vaate valoa tarpeeksi tehokkaasti. Tarkasta heijastimien puhtaus syksyn ja talven mittaan säännöllisesti, sillä likaiset heijastimet heijastavat valoa vain heikosti.